Във вторник руски съд отхвърли последната от поредица жалби на репортера

...
Във вторник руски съд отхвърли последната от поредица жалби на репортера
Коментари Харесай

Руски съд отхвърли поредна жалба на американския репортер Евън Гершкович

Във вторник съветски съд отхвърли последната от поредност жалби на репортера на Уолстрийт джърнъл Евън Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинявания в шпионаж, предава " Ройтерс ".

32-годишният Гершкович стана първият американски публицист, арестуван по обвинявания в шпионаж в Русия след Студената война, когато беше арестуван от Федералната работа за сигурност (ФСБ) на 29 март предходната година. Той, неговият вестник и държавното управление на САЩ отхвърлят, че е разузнавач.

Все още не е избрана дата за процеса против него. Задържането му беше удължено миналия месец с три месеца до 30 юни в съвещание, което беше закрито за пресата. Но във вторник на публицисти беше разрешено да снимат Гершкович, до момента в който стоеше в стъклена клетка в правосъдната зала и се усмихваше и махаше на сътрудниците си от медиите.

Вестникът споделя в изказване: " Продължава да е възмутително, че Евън е непозволено арестуван от съветското държавно управление повече от година ".

В него се прибавя:  " Освобождаването на Евън от дълго време е закъсняло и ние призоваваме администрацията на Байдън да направи всичко по силите си, с цел да обезпечи освобождението му. "

Гершкович, който беше упълномощен от съветското външно министерство да работи в Русия като публицист, беше задържан по време на пътешестване до уралския град Екатеринбург.

Той е държан повече от година в строго охранявания московски затвор Лефортово, който е тясно обвързван с ФСБ. Съединените щати упрекнаха Русия, че го употребява за задачите на  " заложническа дипломация ".

" Ние ще продължим да осъждаме и да постановяваме разноски за ужасяващите опити на Русия да използва американците като разменна монета ", сподели президентът Джо Байдън предишния месец на годишнината от ареста на Гершкович.

Президентът Владимир Путин сподели, че Гершкович може да бъде освободен в даден момент в подмяна на съветски пандизчия, държан в чужбина, само че до момента такава договорка не е осъществена.

Кремъл споделя, че има " известни контакти " със Съединени американски щати по отношение на неговия случай, само че че няма да разяснява обществено договарянията за евентуална замяна.

Гершкович и Пол Уелън, американец, наказан за шпионаж против Русия и наказан на 16 години през 2020 година, бяха избрани от Държавния департамент на Съединени американски щати като " непозволено арестувани ", което значи, че Вашингтон счита обвиняванията против тях за подправени и се е заел да работи за тях освобождение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР